='description'/>

Friday, 6 June 2014

Pelaburan Emas sebagai satu alternatif pelaburan

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Carian Google


Di antara jenis pelaburan yang mendapat sambutan di kalangan masyarakat ialah emas. Kini komoditi itu sebagai satu alternatif pelaburan yang menguntungkan jika dilaburkan mengikut cara yang betul dan efisyen.

Emas sentiasa dianggap sebagai simbol kekayaan, kemasyhuran dan kecantikan. Dalam sejarah ekonomi Islam, emas merupakan mata wang dan aset simpanan yang baik. Oleh kerana nilai emas dianggap stabil dan mampu menyerap tekanan inflasi maka tidak hairanlah mutakhir ini emas semakin mendapat tempat di hati sesiapa sahaja di seluruh dunia untuk dijadikan sebagai komoditi pelaburan jangka sederhana dan jangka panjang.

Teks al-Quran dan hadis banyak menjelaskan kepentingan emas dalam kehidupan manusia. Emas dirujuk sebagai mata wang dinar seperti dalam firman-Nya: 

Dan di antara ahli-ahli kitab, ada orang yang kalau engkau amanahkan dia menyimpan sejumlah besar harta sekalipun, dia akan mengembalikannya (dengan sempurna) kepada kamu dan ada pula di antara mereka, yang kalau engkau amanahkan menyimpan hanya satu dinar sahaja pun, dia tidak akan mengembalikannya kepada kamu, kecuali kalau kamu selalu menuntutnya. (ali-'Imran: 75)

Selain dijadikan barang kemas, emas juga menyimpan kekayaan yang paling unggul. Ini kerana ia tidak boleh dibinasakan dan tidak hilang nilainya. Malah, nilainya sentiasa meningkat dalam jangka masa panjang.

Kebenaran emas sebagai penyimpan nilai yang stabil boleh disaksikan melalui nilainya yang hampir sama sejak zaman Rasulullah SAW hingga sekarang.

Dalam sebuah hadis daripada Syahib bin Garqadah berkata: Saya mendengar penduduk bercerita tentang 'Urwah, bahawa Nabi SAW memberikan wang satu dinar kepadanya agar dibeli seekor kambing untuk beliau, lalu dengan wang satu dinar tersebut ia membeli dua ekor kambing, kemudian ia jual satu ekor dengan harga satu dinar. Ia pulang membawa satu dinar dan satu ekor kambing. Nabi SAW mendoakannya dengan keberkatan dalam jual belinya. Seandainya 'Urwah membeli tanah pun, ia pasti beruntung. (riwayat al-Bukhari)

Hadis ini menjelaskan harga seekor kambing pada zaman Rasulullah SAW lebih kurang satu dinar. Agak menarik, kestabilan harga emas terbukti dengan harga seekor kambing pada zaman kini juga lebih kurang RM750 atau satu dinar (bersamaan nilaian 4.25 gram emas).

Seperti pelaburan lain, sesiapa sahaja yang berminat untuk berjinak-jinak dengan pelaburan emas perlulah menguasai perkara asas berkaitan dengan emas. Hal ini kerana seorang pelabur emas yang bijak adalah individu yang melabur dengan ilmu pengetahuan yang mendalam. Ilmu sangat penting supaya pelabur tidak kerugian dan belajar dari yang mereka yang pakar dan berpengalaman.  
------------------------------------------------


Apa ukuran yang perlu dibuat sebelum memilih untuk memulakan bisnes dari rumah. Pilihan ini dibuat berdasarkan 10 pilihan berikut.
1. Bisnes online
Kemudahan teknologi maklumat, gajet terkini membolehkan bisnes online boleh dijalankan dimana-mana sahaja. Amatlah rugi bagi sesiapa yang tidak mengambil peluang kesempatan ini. Salah satu manfaat bisnes online, boleh bermula bila-bila masa, di mana-mana dan juga ia kurang kos.
2. Sambilan atau sepenuh masa
Bagi yang masih sayang untuk meningalkan kerjaya sedia ada masih boleh melakukan bisnes online sacara sambilan. Manakala bagi yang merancang untuk sepenuh masa, sebaiknya merancang lebih awal dengan melalukan secara sambilan sebelum terjun sepenuh masa. Perancangan awal, mendapat pendapatan aktif sekurannya boleh menampung kos kehidupan bulanan sebelum berhenti, juga merancang kewangan tiga tahun pertama selepas berhenti. Perancangan perlu teliti sebelum mengambil keputusan awal.
Ramai yang keliru dengan keputusan emosi berbanding membuat persediaan menghadapi reality sebenar. Ungkapan akan mendapat lebih banyak jika dilakukan sepenuh masa, atau ada banyak masa untuk ditumpukan sekiranya berhenti kerja sekarang. Langkah awal sangat penting dalam perkara berikut.
-mengenalpasti kos sebenar sara hidup dan jumlah tanggungan -mengenalpasti jumlah hutang bulanan,
-menyenaraikan pinjaman yang perlu dilupuskan secara berperingkat -mengenalpasti sasaran pendapatan aktif bulanan yang tepat yang mahu dicapai
-mengenalpasti jumlah simpanan yang boleh diperuntukkan -mengenalpasti kemampuan kewangan 3 tahun pertama selepas berhenti kerja
-membuat persediaan kewangan 3 tahun pertama sebelum berhenti kerja
Baca lagi dalam Ebook 101 Idea Homebased Bisnes.

Hanya RM50 atau dapatkan PROMOSi 2 ebook dengan harga RM50

Tempahan--->http://gedung-ebook-anda.blogspot.com/p/borang-tempahan.html

1 comment:

  1. Saya ada juga berminat dengan perlaburan emas tapi macam tak berapa pasti untuk melabur kerana tiada ilmu, xtau nak beli macamane, nak simpan macamane..
    harap bg pendedahan lebih terperinci. Jemput datang ke blog kait saya, disamping itu saya menawarkan perkhidmatan kereta sewa dan menjual produk sempena raya, kuih raya dan pes nasi arab
    http://dalilayusof.blogspot.com/

    ReplyDelete