='description'/>

Thursday, 24 December 2015

Nikmat memberi

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Koleksi Peribadi

Alhamdulillah,berkah hari kelahiran junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W, dapat juga menunaikan amanah sahabat-sahabat dari Amal till Jannah untuk menyampaikan kerusi roda untuk seorang penerima di Kuala Pilah.

Terasa kegembiraan bila dapat menggembirakan insan-insan yang terpilih ini. Syukur Alhamdulillah.

Pengalaman hampir tujuh tahun bekerja di NGO dan dua tahun di syarikat lama yang juga menjalankan kerja amal ini membuat saya sentiasa rindu untuk turun padang bertemu mereka yang memerlukan.


Ketika bekerja di NGO dulu, walaupun tugas tertumpu sepenuhnya di pejabat tetapi jika tiada aktiviti hujung minggu, saya sentiasa mengambil peluang untuk turun padang bersama teman-teman sepejabat untuk turun membantu apa yang perlu. Selalunya hampir setiap minggu ada dijalankan 'mobile clinic' di perkampungan orang asli atau mana-mana penempatan pelarian yang memerlukan bantuan perubatan. Adakalanya juga saya membantu untuk aktiviti mengutip dana. Dan sekiranya ada misi banjir atau apa-apa bantuan, kami akan turut serta untuk membuat persiapan bekalan ubat atau apa-apa keperluan yang berkaitan.


Syarikat terakhir saya bekerja juga menjalankan bantuan untuk kanak-kanak di Palestine. Setiap tahun diadakan diadakan bazaar untuk mengumpul dana untuk dihantar ke sebuah tempat perlindungan kanak-kanak di Palestin.

Sesungguhnya, aktiviti seperti sangat menggembirakan saya. Walaupun kini saya tidak terlibat secara aktif lagi, saya sentiasa mengimpikan peluang itu dengan menyertai usrah bersama Amal till Jannah. Walaupun secara secara 'online', moga niat saya untuk kembali ke dunia sukarelawan akan dimudahkan Allah. Aameen.
--------------------------------

Kategori suri yang ingin belajar, berdasarkan apa yang ditanya.

1. Mahu meluaskan produk di pasaran online. Suri ini perlu belajar menjual di fan page dan juga di blog. Siapkan borang tempahan produk, dan gabungkan blog dan fanpage sebagai satu saluran kedai online. Bina asas ini, untuk belajar proses jual beli, dan tapak asas itu boleh dinaik taraf kepada website shopping cart apabila sudah maju.

2. Mahu belajar teknik pemasaran melalui tulisan dan mempunyai blog berpengaruh. Semua orang sudah pandai menulis, tetapi tidak tahu teknik yang betul untuk membina blog yang berinformasi. Suri kategori ini perlu belajar asas blog dan penulisan untuk membina blog berpengaruh.

1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
7. Kelas Online Bina Blog Borong Telekung Solat
8. Pendaftaran pengurus online

Servis yang kami ada:
1. Tempahan blog bisnes - 3 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory

PM saya untuk sertai ABDR apabila sudah sedia.

PM saya #Rafisuhaila 
Rahim untuk mendaftar.

Friday, 11 December 2015

Memperbaharui lesen perniagaan di SSM

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Koleksi Peribadi



Alhamdulillah, kebetulan hari ini hari cuti am di Selangor. Saya mengambil kesempatan untuk ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Putrajaya untuk memperbaharui lesen peniagaan.

Walaupun tarikh lesen berakhir pada 25 Disember, saya mengambil tindakan reaktif untuk mendaftar awal bagi mengelakkan saya terlepas tarikh lagi seperti tahun lepas. Saya hanya memperbaharui sebulan selepas tarikh akhir, akibatnya saya didenda hampir berpuluh ringgit juga.

Urusan pendaftaran di kaunter SSM ternyata sangatlah mudah. Kebetulan ketika saya datang, pengunjungnya tidak ramai dan prosesnya juga sangat cepat dan sangat membantu saya yang perlu membawa anak kecil. Walaupun saya terlupa untuk membawa salinan lesen yang asal, staf dikaunter sangat prihatin untuk membantu saya mendapatkan nombor SSM dengan hanya menunjukkan kad pengenalan sebagai rujukan. Alhamdulillah.

Tahun lepas saya tidak sempat ke kaunter SSM, hanya berurusan dengan pihak Bank Simpanan Nasional (BSN) yang menjadi ejen untuk pembayaran untuk urusan SSM. Tambahan pembayaran sebanyak RM5 dikenakan sekiranya kita berurusan di BSN.

Selain dari mengunjungi terus kaunter SSM dan BSN, pembaharuan lesen juga boleh dibuat secara talian di laman web SSM.

--------------------------------------------

10 ciri blog berpengaruh :
1. Boleh mesra pembaca, tidak ada gajet atau bling-bling yang over
2. Sentiasa ada entri baru dan segar
3. Entri penyelesai masalah
4. Penulisan santai dan bersahaja namun punya banyak kisah pengajaran
5. Blog yang menjadikan pembaca ketagih datang dan datang lagi
6. Blog yang menjadi rujukan khusus
7. Blog yang berinformasi, bebas memberi pandangan penuh etika
8. Blog yang menjaga tatabahasa asas, penulisan Bahasa Melayu formal, walaupun santai asas ini dijaga
9. Blog yang boleh dipindahkan menjadi wang
10. Blog yang berjaya menukar pelanggan daripada pembaca kepada pelanggan
.
Kami menawarkan dua kelas online di bawah, kelas popular sepanjang 2015 :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page khusus untuk bisnes
.
Bagi yang mahu daftar boleh terus hubungi saya   

Jika berminat hubungi saya:

Emel: suhailarahim@gmail.com
SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim

Tuesday, 24 November 2015

Pra persediaan berpantang anak bujang

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Koleksi Peribadi

Alhamdulillah, sudah memasukki minggu pertama cuti sekolah. Perancangan minggu ini mencari-cari maklumat berguna untuk persediaan berpantang untuk Aqil.

Pada 15 November lalu, genap sudah umur Aqil lapan tahun. Memang sejak awal lagi, kami sudah merancang untuk mengkhatannya sebelum dia memasukki darjah tiga tahun hadapan. Atas nasihat ibu saudara saya yang juga seorang jururawat, dia mencadangkan Aqil dikhatankan lebih awal sekarang memandangkan saiz badannya yang agak besar berbanding kawan-kawan seusianya.


Sebagai persediaan awal, suami sudah belikan kain pelikat untuk kanak-kanak untuk kegunaan berpantang nanti. Sambil tu kami biasakan dia dengan kain pelikat dalam dua tiga hari ini agar tidak kekok nanti.

Memandangkan ruang rumah yang kecil dan tiada bilik ditingkat bawah, saya merancang untuk menyediakan satu tilam bujang diletakkan disudut rumah. Dua tilam tebal perlu disusun seperti katil supaya adik-adik tidak mudah mengganggu kawasan untuk abang 'berpantang' nanti.

Untuk menu berpantang, mak kata boleh buat menu berpantang bersalin. Alhamdulillah Aqil tak cerewet bab makan, yang penting menu mesti berkuah. Jadi boleh sediakan makanan bermenu ikan-ikan yang tidak gatal sebab dalam dua bulan ni kami serumah sudah kurangkan menu berasaskan ayam.

Untuk penjagaan, saya serahkan pada suami untuk tentukan. Sambil tu saya 'google' juga hal-hal penjagaan yang perlu memandangkan ini pengalaman pertama kami.

Apapun tunggu hari bersunat nanti. Moga semua berjalan dengan baik dan Allah mudahkan. Aameen.
------------------------------------------
Promosi ebook November masih berlangsung. PM saya untuk tempahan

Wednesday, 18 November 2015

Siti Zaiton Ahmad - Ulasan Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif.

Teks: Siti Zaiton Ahmad
Guru Online: Monalita Mansor
Sumber: http://sitizaitonahmad7.blogspot.my/2015/11/ulasan-kelas-blog.html

Penghujung bulan September 2015 saya mengambil keputusan untuk mengorak langkah lebih ke hadapan. Saya mengikuti Kelas Blog Penulisan Kreatif yang dikendalikan oleh Cikgu Monalita Mansor. Pada mulanya saya begitu bimbang kerana takut tidak dapat mengikuti kelas tersebut memandangkan faktor umur saya yang sudah pun menjangkau angka 46 tahun. Mungkin sudah terlewat untuk saya belajar. Namun apabila saya mengikutinya secara tekun Alhamdulillah saya dapat mengikuti dengan berjaya meskipun  ada juga tugasan saya tidak menepati seperti yang dikehendaki.

Alhamdulillah berkat tunjuk ajar cikgu, saya akhirnya melepasi tugasan demi tugasan. Banyak perkara baru yang saya pelajari seperti memasukkan entri ke dalam blog, lay out, label dan pelbagai lagi. Sebelum ini saya hanya membuat cara saya sendiri tanpa mengikut cara yang betul. Langkah-langkah yang sebelum ini tidak saya ketahui telahpun saya ketahui. Sedikit sebanyak pelajaran itu dapat saya kaut.

Dalam bidang penulisan pula barulah saya memahami istilah-istilah penulisan seperti plot, watak, gaya bahasa dan sebagainya. Saya rasa beruntung dengan sedikit pelaburan, saya dapat menambah ilmu di dada. Malah cikgu sering memberi kata-kata perangsang yang menaikan semangat. Lebih membanggakan apabila salah sebuah cerpen kanak-kanak yang saya hasilkan telah terpilih untuk terbitan bersama DBP. Semua itu atas dorongan dan tunjuk ajar cikgu.

Saya sungguh gembira dan berterima kasih kepada Cikgu Monalita Mansor yang sering ada apabila saya ingin bertanya tentang pelajaran yang saya tidak faham. Pembelajaran yang mudah difahami oleh suri rumah seperti saya. Kenapa tidak bagi anda yang mungkin lebih baik dari saya.
-----------------------------------------------

Apa yang diajar di kelas asas blog dan penulisan kreatif?
Pertama sekali, guru online akan analisis pelajar untuk melihat minat, kecenderungan, dan kemahiran. Analisis ini akan menentukan fokus blog dan genre penulisan kreatif. Pelajar perlu menyiapkan 44 entri sepanjang kelas berlangsung. Entri di blog ini merangkumi catatan harian, ulasan buku, tugasan yang diberi, cerpen, dan travelog pengalaman.Antara tugasan yang diberikan adalah menulis babak/cerita pendek berdasarkan gambar, potongan ayat, dan perkataan.Pelajar perlu menyiapkan sekurang-kurangnya 2 cerpen dalam 44 entri.

2. Saya mahu tulis novel bukan cerpen. Kelas ini sesuaikah untuk saya?
Pelajar akan diberikan e-book 101 Tip Penulisan Novel secara percuma bersama 2 e-book lain iaitu Asas Blog dan Kompilasi Cerpen Rautan Kasih. Dalam e-book 101 Tip Penulisan Novel ini, terkandung tip memulakan penulisan novel sehinggalah tip berurusan dengan penerbit. Latihan yang diberikan memang cerpen, namun aplikasinya masih sama. Apa yang dipelajari boleh digunakan untuk menulis novel. 

3. Pukul berapa dan hari apa kelas berlangsung?
Ia boleh berlangsung setiap hari, dua hari sekali, seminggu sekali. Terpulang pada pelajar. Tiada waktu yang spesifik. Pelajar dan guru online akan berkomunikasi melalui mesej dan group di FB. Setiap kali siap tugasan, maklumkan kepada guru online untuk disemak (untuk tugasan dan cerpen). Dari semasa ke semasa, guru online akan pantau blog pelajar.

4. Jika saya sertai kelas ini, adakah “confirm” karya saya akan diterbitkan?
Tidak ada jaminan daripada guru online. Semuanya bergantung pada usaha dan rezeki. Guru online hanya membantu, menunjukkan jalannya. 

5. Saya sudah ada manuskrip yang sudah/sedang ditulis. Adakah saya boleh berikan kepada guru kelas online untuk dibaca dan diberi komen penambahbaikan?
Cerpen dan sinopsis novel yang terperinci (setiap bab)., boleh sahaja diletakkan di entri blog, guru online akan baca dan ulas. Kalau manuskrip novel yang tebal, ini tidak termasuk dalam yuran kelas. Pelajar dan guru online perlu berbincang sekiranya ada bayaran tambahan. Sekiranya kelas sudah tamat, pada masa akan datang, para pelajar boleh mendapatkan perkhidmatan mengulas manuksrip daripada guru online.

Kelas Asas Blog Penulisan Kreatif:-
1. Kelas santai dengan diskusi bersama cikgu dan kawan sekelas 
2. Bimbingan penulisan, insya-Allah
3. Daftar kelas, dapat juga e-book dan novel karya terpilih hasil tulisan alumni kelas
4. Alumni yang turut berada di dalam kelas terdiri daripada novelis, editor, jurugambar kreatif dan pakar dalam bidang masing-masing.


Jika berminat hubungi saya:

Emel: suhailarahim@gmail.com
SMS/whatsapp: 013 684 4409




Saturday, 7 November 2015

Bila hilang satu nikmat hidup

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Koleksi Peribadi


Assalamualaikum,

Semenjak redanya jerebu ini beberapa minggu ini, saya menukar jadual menyidai pakaian seawal tujuh pagi.

Walaupun ada kala masih gelap tetapi melihat mentari pagi dengan langit yang sangat cerah umpama satu terapi mata dan hati. Alhamdulillah.

Setelah beberapa minggu Allah uji dengan jerebu, memang terasa hilangnya nikmat mentari. Bila cuaca cerah, pandangan pada pokok-pokok dan tumbuhan sekeliling amat mendamaikan.

Allahu.. Bila hilang nikmat mentari sudah resah gelisah. Bagaimana kalau hilang nikmat Iman Dan Islam?

Asstaghfirullil mukminin wal mukminat.

Moga Allah tetapkan hati kita untuk lebih bersyukur. Aameen

---------------------------------
Promosi November - 4 Ebook RM100 sedang berlangsung. 

Tempahan: whatsapp ke 013.684.4409 @ email: suhailarahim@gmail.com

Friday, 6 November 2015

Jenis-jenis Harta dalam Pengurusan Harta Pusaka

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Carian Google


Harta pusaka dapat dikategorikan dalam beberapa bentuk, antaranya:

Harta yang berharga/bernilai - ialah setiap harta yang disimpan oleh seseorang dan syara` mengharuskan penggunaannya. Contohnya seperti semua jenis harta tidak alih dan harta-harta alih juga makanan-makanan atau seumpamanya.

Harta yang tidak berharga/bernilai - ialah harta yang tidak di dalam simpanan atau dimiliki orang seperti ikan di dalam sungai, burung di udara juga galian yang berada di dalam perut bumi atau harta yang tidak harus digunakannya pada syara` seperti arak, babi, kedua-dua ini tidak harus bagi orang Islam menggunakannya kecuali ketika darurat sahaja seperti bersangatan dahaga atau bersangatan lapar yang boleh membawa mati kalau tidak menggunakannya.

Pembahagian harta kepada harta yang berharga dan tidak berharga adalah kerana:

1. Harta yang berharga sah untuk semua urusan berakad dengannya seperti berjual beli, hibah, meminjam, gadaian, wasiat dan bersyarikat.
2. Harta yang tidak berharga tidak sah berakad dalam semua urusan seperti tidak sah menjual arak dan babi.
3. Wajib membayar ganti rugi oleh orang yang merosakkan harta yang berharga sama ada ganti rugi barang yang serupa sekiranya ada atau membayar nilai harganya.
4. Harta yang tidak berharga tidak wajib membayar ganti rugi orang yang merosakkannya.


Harta Tidak Alih dan Harta Alih

Harta tidak alih - ialah harta yang tidak boleh dipindah atau diubah dari tempat asalnya seperti tanah, rumah, kebun dan lain-lain.

Harta alih - ialah harta yang boleh dipindah atau diubah dari tempatnya sama ada bentuk dan keadaannya kekal dengan dipindahkan atau berubah bentuknya seperti wang tunai, wang simpanan, takaful, KWSP, kereta, pakaian dan sebagainya..

Namun ada beberapa situasi bila harta alih bertukar menjadi tidak alih dan sebaliknya. Contohnya, pintu rumah, tingkap atau jendela akan menjadi tidak alih bila dipasang di bangunan yang tetap buat selamanya, sebaliknya runtuhan rumah atau bangunan, galian yang dikeluarkan dari perut bumi, batu dan tanah akan bertukar menjadi harta alih bila sahaja bercerai dari bumi.


Monday, 12 October 2015

Ulasan Kelas Akaun - Anys Idayu Zakaria

Teks: Anys Idayu Zakaria
Sumber: Sumber: http://anysidayu.blogspot.com/2014/03/ilmu-urus-akaun-bisnes-untuk-elak.html

Rupanya basic akaun yang kita belajar di kolej, universiti, tak sama dengan urus akaun untuk bisnes. Ilmu urus akaun bisnes ni, kita belajar untuk kita praktikkan sekarang, untuk kita lihat keuntungan yang kita perolehi daripada hasil bisnes yang sedang kita jalankan. 4 faktor utama sebelum memulakan bisnes jika tidak dilakukan, akan menyebabkan akaun bisnes kita huru hara.

BILA KITA mengambil keputusan untuk berniaga apa yg sepatutnya kita buat?
1. Daftar syarikat

2. Buka Akaun Bank. (kalau belum mendaftar, guna akaun bank personal yg tak aktif)

3. Peruntukkan sejumlah modal. Contoh andai nak berniaga apa2 jenis barang sila peruntukkan sejumlah modal, contoh RM500. bila kita dah ada modal semua perkara yg kita belanjakan untuk berniaga kita gunakan duit dari modal, BUKAN ambik duit dari poket sendiri !!!

4. Peruntukkan sejumlah gaji untuk diri sendiri

Empat perkara asas ini sangat penting. Jika belum buat, belajarlah dalam kelas akaun bisnes. Jika sudah ada perlu DISIPLIN!!!! Belajar lagi cara betul urus akaun bisnes supaya tidak berlaku KEBOCORAN pula.
Antara lain yang ditekankan ialah merekod walau 5 sen duit yang kita keluarkan. Disiplin, jangan campur aduk duit bisnes dan personal antara faktor penting, kalau tidak memang bocor, bocor, bocor sentiasa. Kita syok berbisnes, ingatkan dah untung untung rupanya rugi.

Untuk elak kita rugi yang tak nampak dalam bisnes, KEBOCORAN melanda, wajiblah belajar urus akaun bisnes dengan betul. Yang dah ada bisnes, yang baru nak mula bisnes memang wajib attend kelas akaun ni supaya tak terlepas pandang benda penting sebelum run business

Alhamdulillah, walau dah bertahun bisnes, masih belum terlambat untuk mula semula. Terima kasih mentor kak Masayu Ahmad memberi peluang pada saya untuk ikuti kelas ini. Jika berkesempatan, ada untung lebih berbisnes, rebutlah peluang ini, walaupun hanya asas akaun sahaja, jelas menunjukkan betapa pentingnya ilmu ini untuk bisnes kita.

Sumber: http://anysidayu.blogspot.com/2014/03/ilmu-urus-akaun-bisnes-untuk-elak.html
=====≠=================

Pendaftaran kelas asas akaun bulan Oktober sudah dibuka:




1. Kelas Asas Akaun secara ONLINE
Tarikh: 18/10/15 Ahad
Masa: 9.30pg - 12.30tgh
Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?
Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order

2. Grup Coaching (Min 6-10 peserta)
Tarikh: 24/10/15 Sabtu di Putrajaya.
Masa: 9.15am-4pm
Lokasi: Putrajaya.
Modul
1. Pengenalan Buku Kira-kira and Perakaunan
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh usahawan
3. How to do record keeping yang betul (Lejar, untung, rugi dan balance sheet)
4. Pengenalan kepada Asas Kos dan Meletakkan Harga pada satu-satu produk.
5. Akaun untung atau Rugi. Syarikat anda UNTUNG atau RUGI????
6. Case Study (Merangkumi penyediaan akaun penuh) - hands on task.

3. Grup Coaching (kumpulan kecil 4-6 peserta)
Tarikh: 15/10/15 Khamis
Masa: 9.30pg - 2.00pm
Sijil dan Refreshment Disediakan
Lokasi: Bandar Tun Hussein Onn, Cheras
(Boleh datang melalui Mines, Serdang atau Lebuhraya Cheras-Kajang)

Untuk mendaftar boleh PM ke inbox


Emel: suhailarahim@gmail.com
SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim

Saturday, 3 October 2015

Kek coklat pertama untuk jualan

Teks: Suhaila Rahim
Foto: koleksi peribadi

Seingat saya, saya tidak pernah menjual makanan yang bermasak. Sebab saya memang tidak yakin dengan diri sendiri, yang orang lain bersedia untuk merasai makanan dari air tangan saya. Kecuali makanan yang saya masak sebagai hidangan tetamu untuk ahli keluarga, jiran atau rakan-rakan sendiri.

Tetapi semenjak saya menjadi ejen menjual tepung kek coklat segera, kami diberi banyak ilmu berniaga bukan sahaja menjual tepung kek coklat semata-mata tetapi diberi panduan bagaimana untuk menjual kek-kek yang telah siap kepada pelanggan. Kami dibantu dari pelbagai aspek bagaimana menentukan harga, cara dekorasi kek, cara mempromosi produk dan cara pembungkusan juga. 

Banyak yang saya belajar dari grup ejen-ejen tepung kek ini. Memang banyak peluang didepan mata. Tetapi keberanian saya untuk menjual kek belum terselah lagi. Saya hanya membuat kek untuk santapan anak-anak sahaja, dan memang tidak terlintas lagi untuk membuat jualan kek siap. Dalam tempoh sebulan lepas saya hanya membuat jualan terus untuk tepung kek sahaja. Sambutan amat menggalakkan. Alhamdulillah.

Sehinggalah dua  minggu lepas mendapat pesanan whatsapp yang ingin menempah kek coklat. Terkejut saya. Beria-ia saya maklumkan yang saya hanya menjual kek dan  tidak mengambil tempahan untuk kek colat siap. Saya maklumkan juga tepung kek coklat yang saya jual amat mudah dibuat kerana bahan tambahan yang digunakan sangat mudah. 

Tetapi pelanggan ini beria-ia menyuruh saya buatkan kek coklat untuknya. Pujukan beliau sangat mencabar saya. Saya katakan dalam hati, "Mengapa tak rebut peluang ini? Belum cuba belum tahu!"

Saya tekad buatkan satu kek coklat untuk beliau. Ketika beliau datang ke rumah untuk mengambil kek tersebut, dengan rasa rendah hati saya cakap pada beliau, "Inilah kek pertama yang saya jual, harap berpuas hati". Memang malu nak cakap. Tapi inilah pengakuan ikhlas saya.

Esoknya dapat mesej. Dia suka kek saya buat. Syukur. Keberanian saya bertambah sikit demi sikit. Alhamdulillah. Saya tidak menjangkakan ada tempahan lagi selepas itu. Mungkin ini percubaan pertama dan terakhir.


Setelah dua minggu berlalu, hari ini dapat mesej lagi minta dibuatkan kek coklat lagi. Alhamdulillah..:)

Jika ada berkenan nak order tepung ni boleh whatsapp saya untuk tempahan. Memang murah sangat dan hasilnya, In shaa Allah sedap dan sangat berbaloi. Ada dua pilihan sama ada yang kukus atau bakar.


Harga setiap pek RM10 sahaja (tidak termasuk RM7 untuk kospos) 
COD percuma untuk 5 pek ke atas di sekitar Kajang/Bangi/Balakong

Jika berminat hubungi saya:


Emel: suhailarahim@gmail.com
SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim



Friday, 18 September 2015

Leeya Mokhtar - Ulasan Kelas Asas Blog dan Fanpage

Nama pelajar : Pn. Leeya Mokhtar
Guru Online : Pn Zaila Mohamad
Sumber : http://norliaamatmohtar.blogspot.com/2015/05/bisnes-bakeri-di-rumah-testimoni-kelas.html


Teks : Norlia Amat Mohtar
Gambar : Sumber google


Assalamualaikum

Diam tak diam sudah tiga dekad lebih usia ini. Pejam celik pejam celik rupa-rupanya sudah tujuh bulan saya menjadi working at home mom (WAHM). Banyak suka, duka, tangis dan tawa yang ditempuhi sepanjang tempoh ini. Menguruskan anak-anak sambil bekerja memang bukan sesuatu yang mudah tetapi ini jalan yang saya pilih demi untuk membesarkan anak-anak tanpa jagaan orang lain.

Menyingkap kenangan apabila saya buat pertama kali menyatakan hasrat untuk berhenti kerja kepada teman sepejabat, pelbagai respon yang diterima. Rakan-rakan rapat menggalakkan tetapi bagi mereka yang agak berumur mengkritik hebat keputusan yang saya buat. Ada yang kata saya tidak fikir panjang, buat keputusan terburu-buru, mana boleh berniaga dengan anak-anak kecil dan tidak kurang juga yang melaga-lagakan saya. Bagi mereka tiada istilah ibu bekerja dari rumah. Saya pula pada masa itu, hanya senyum dan pergi. Tidak mahu memanjangkan atau bertengkar dengan mereka. Biarkan sahaja. Itu pandangan mereka. 

Mulai dari saat itu saya berusaha untuk memajukan diri sendiri. Saya ada terfikir berkemungkinan ada komuniti bagi WAHM ini tetapi langsung tidak tergerak hati untuk mencari di internet sehinggalah saya terbaca satu artikel yang di tulis oleh salah seorang ahli WAHM atau lebih dikenali sebagai Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Tertarik dengan perkongsian artikel tersebut saya terus mencari artikel-artikel berkaitan dengan ABDR dan cara untuk mendaftar sebagai ahli. Di situlah titik mula saya bersama ABDR. Saya kemudian diperkenalkan dengan Cikgu Zaila Mohamad bagi penulisan blog dan fanpage. Di bawah bimbingan guru online saya diajar untuk membina blog yang berpengaruh, menggunakan bahasa yang betul dan menulis dari hati. Saya juga diajar untuk membina fanpage untuk beriklan dan berniaga.

Bagi saya membina sebuah blog adalah mudah, tetapi untuk menjadikan blog tersebut berpengaruh itu yang sukar. Di dalam kelas ini juga saya banyak diberi tips-tips yang mudah dan seterusnya membantu saya menulis dan berkongsi ilmu dengan orang lain. Sering kali kami diingatkan, niat untuk menulis bukan untuk menunjuk-nunjuk atau syok sendiri. Menulis kerana ilmu dan dapat dikongsikan bersama. Banyak sebenarnya yang saya dapat pelajari daripada yuran yang tidak seberapa ini. Sangat berbaloi. Pelajar diwajibkan untuk menulis sebanyak 44 entri di dalam blog sebagai tugasan. Ada rahsia di sebalik 44 entri ini, supaya enjin carian senang mengesan blog kita. Tetapi bukan hanya 44 entri sahaja, lagi banyak kita menulis lagi tinggi kedudukan blog kita di enjin carian. Kan seronok bila orang google sahaja berjela-jela nama blog kita keluar. Itulah fungsi asas 44 entri tersebut.

 

Bagi saya guru-guru yang mengajar sangat komited, tidak lokek ilmu dan bersedia membantu. Ini kerana apabila belajar dalam talian masa pelajar membuat tugasan adalah sangat tidak menentu. Acap kali guru online memberitahu penjenamaan diri amat penting dalam bisnes yang berpaksikan alam maya ini. Kita mungkin tidak kenal siapa pelanggan dan dari mana mereka datang, jadi jika kita menggunakan penjenamaan diri kita sendiri dengan mudah pelanggan akan megingati kita berdasarkan perkongsian di dalam blog. Jadikan setiap entri yang kita kongsikan sebagai kad bisnes dengan meninggalkan nombor untuk dihubungi. Perkara sebegini jika saya tidak menjadi ahli ABDR memang saya tidak akan ambil pusing. Padahal inilah cara yang sebenar berbisnes dengan menggunakan blog. 

Secara keseluruhannya, saya sangat berterima kasih kepada pengasas ABDR, Pn. Masayu Ahmad kerana telah mengasaskan Akademi Bekerja Dari Rumah. Komuniti ini benar-benar sangat membantu suri-suri yang mahu menjadi WAHM yang mungkin mereka tidak tahu mahu bermula dari mana. Segala perkongsian dapat membantu insan yang baru bertatih sebagai WAHM seperti saya. Saya juga berharap lebih ramai ibu-ibu diluar sana untuk bekerja dari rumah dan mendidik sendiri anak-anak, memandangkan semakin ramai muda-mudi terjebak dengan pelbagai gejala yang tidak sihat. Didikan sepatutnya bermula dari rumah dan kita tidak boleh mengharap kepada guru-guru untuk mengajar anak-anak kita semata. Marilah kita sama-sama membina masa hadapan.

Jika anda berhajat untuk turut serta dan belajar bagaimana untuk membina blog dan fanpage berpengaruh bolehlah bergabung dengan kami. Disamping dapat menjadi ahli ABDR yang akan menyokong diantara satu sama lain bagi WHAM. Di sini kami akan berkongsi cerita dan pengalaman untuk menjadi panduan kepada yang lain. Jika mahu berniaga tetapi tidak tahu dimana mahu bermula, pilihlah untuk bersama kami. Terdapat beberapa pakej kelas asas blog yang boleh dipilih mengikut keselesaan. Boleh terus berhubung dengan saya berkaitan pakej yang ditawarkan.
--------------------------------------------



10 ciri blog berpengaruh :
1. Boleh mesra pembaca, tidak ada gajet atau bling-bling yang over
2. Sentiasa ada entri baru dan segar
3. Entri penyelesai masalah
4. Penulisan santai dan bersahaja namun punya banyak kisah pengajaran
5. Blog yang menjadikan pembaca ketagih datang dan datang lagi
6. Blog yang menjadi rujukan khusus
7. Blog yang berinformasi, bebas memberi pandangan penuh etika
8. Blog yang menjaga tatabahasa asas, penulisan Bahasa Melayu formal, walaupun santai asas ini dijaga
9. Blog yang boleh dipindahkan menjadi wang
10. Blog yang berjaya menukar pelanggan daripada pembaca kepada pelanggan
.
Kami menawarkan dua kelas online di bawah, kelas popular sepanjang 2014 :
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page khusus untuk bisnes
.
Bagi yang mahu daftar boleh terus hubungi saya   

Jika berminat hubungi saya:

Emel: suhailarahim@gmail.com
SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim

Tuesday, 15 September 2015

Bila sekolah bercuti tiba-tiba

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Carian Google

Assalamualaikum,

Awal pagi ini sudah kedengaran suara anak-anak bermain di depan rumah. Kalau hari cuti sekolah biasanya sesi bermain waktu petang. sebab sudah diketahui hari cuti.

Tetapi hari ini, rata-rata ibubapa dapat makluman agak lewat sekolah di Selangor dicutikan. Pihak sekolah dah maklumkan lewat malam semalam rupanya. Cuma saya belum sempat membaca mesej sehinggalah dimaklumkan jiran sewaktu menemankan Aqil menunggu van sekolah sekolah.

Anak-anak yang bersiap masuk ke rumah semula menukar baju untuk meneruskan agenda bermain.

Jadual mak? Hari ini ubahsuai sikit jadual.

-jangkakan kelewatan memasak
-tak boleh keluar pos barang pagi, keluar petang
-persediaan minum petang lebih awal
-kerja WAHM mungkin tertangguh 

Apapun kena istighfar lebih lagi hari ni :)




-------------------------------------------------------------

Di antara kesalahan yang biasa dilakukan oleh pemula WAHM
-tidak ada rekod
-tidak tahu aliran kewangan
-tidak pandai jejak sumber
-tidak tahu menyimpan rekod

Kelas Akaun ABDR kembali lagi untuk bulan September.
.
1. KELAS AKAUN SECARA ONLINE
Tarikh: 20 September 2015, Ahad
Masa: 9.30pg - 12.30tgh
Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?
Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order
.
2. GROUP COACHING (Min 6-10 peserta)
Tarikh: 19 September 2015, Sabtu
Masa: 9.15am-4pm
Lokasi: Putrajaya.
Modul
1. Pengenalan Buku Kira-kira and Perakaunan
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh usahawan
3. How to do record keeping yang betul (Lejar, untung, rugi dan balance sheet)
4. Pengenalan kepada Asas Kos dan Meletakkan Harga pada satu-satu produk.
5. Akaun untung atau Rugi. Syarikat anda UNTUNG atau RUGI????
6. Case Study (Merangkumi penyediaan akaun penuh) - hands on task.
.
3. GROUP COACHING (kumpulan kecil 4-6 peserta)
16 September 2015, Rabu (Public Holiday)
Masa: 9.30pg - 2.00pm
Sijil dan Refreshment Disediakan
Lokasi: Bandar Tun Hussein Onn, Cheras
(Boleh datang melalui Mines, Serdang atau Lebuhraya Cheras-Kajang)
Untuk mendaftar boleh PM ke inbox @ Whatsapp 013.684.4409

Wednesday, 2 September 2015

Nasriah Abdullah - Ulasan Kelas Blog Bisnes dan Penulisan

Teks: Nasriah Abdullah
Foto: Masayu Ahmad
Ebook: Belajar Asas Blog, Masayu Ahmad
Guru ABDR: Anys Idayu Zakaria

Sumber: http://akademibekerjadirumah.blogspot.com/2015/08/berbaloi-dengan-yuran-kelas-abdr.html

Assalamualaikum...
Syukur alhamdulillah...selesai sudah 44 cabaran entri pertama semenjak sah bergelar warga ABDR. Sebenarnya entri ulasan ni boleh di masukkan sekali dalam cabaran 44 entri pertama. Namun saya memilih untuk jadikan ianya entri khas untuk ulasan ABDR selepas berjaya melaksanakan tugasan pertama.
Teringat kisah sewaktu mula membina blog. Tragis sungguh diri ini. Nampak sangat kurangnya ilmu teknologi baru. Walau pun pada ketika itu dunia blog sudah jauh glamour di kalangan anak-anak muda masa kini apatah lagi remaja sekolah. Dunia blog umpama dunia baru yang ingin di terokai. Sana sini maklumat membina blog diterokai melalui carian google. Pelbagai jenis maklumat di perolehi.  Yang sukar mahupun yang senang dan mudah di fahami.
Mula belajar dan berusaha membina blog hanya dengan bantuan 'uncle google'. Satu per satu step membina blog diikuti. Namun terhenti di bahagian 'java script'. Maklmumlah bila terserempak dengan gadget'HTML/JavaScript' mulalah mata berpinar, otak jadi blur sebab tak reti dan tak faham apa sebenarnya yang di inginkan. Hendak bertanya tapi tak tahu pada siapa. Sudahnya mencari kenalan facebook yang mahir berblog. Niat hati ingin berguru dan menimba sedikit ilmu membina blog. Namun, tiada siapa yang ingin berkongsi ilmu dan menjadi pembimbing di kala memerlukan.

Semangat meneruskan perjuangan membina blog sendiri semakin pudar hanya kerana gagal bertemu seorang guru yang mempunyai sifat ingin membimbing dan berkongsi pengetahuan. Blog yang di bina atas namahttp://ummyadhwa.blogspot.com terkubur seketika dengan gadget yang tidak tersusun atur dengan kemas.

Semangat yang semakin pudar untuk mempunyai blog sendiri sering di sirami dan dihujani dengan kata-kata motivasi yang tak pernah putus dari upline Shaklee saya, PM Nur Laila Mukthar. Semangat itu kembali subur dan perasaan cemburu pada kawan-kawan seperjuangan yang mempunyai blog sendiri. Apatah lagi blog yang penuh dengan informasi yang diperlukan serta gadget yang cantik bergaya.

Perasaan cemburu pada mereka yang mempunyai blog yang mewah dengan informasi menjadikan diri ini bangkit  dan mempunyai azam baru untuk terus berusaha mempunyai satu blog yang di sukai ramai dan menjadi pilihan utama dalam carian google.

Bertemu dengan Pn. Anys Idayu Zakaria melalui carian google dan seterusnya menjadi kenalan facebook membuatkan diri ini terjebak secara langsung dalam keluarga besar ABDR. Syukur yang tak terkata nilainya atas tunjuk ajar dan perkongsian ilmu yang diberikan. Walau hanya belajar 100% melalui online tanpa pernah berjumpa secara bersemuka dengan guru online saya, Pn. Anys Idayu Zakaria, beliau umpama berada di depan mata. Kelas yang di adakan juga mengikut kesusuaian masa saya sebagai suri rumah sepenuh masa dan peniaga online tanpa rasa tertekan. Apatah lagi dalam menyempurnakan tugasan yang diberikan.

Digital E-book Kelas Asas Blog merupakan ebook pertama yang wajib di khatam sebelum memulakan kelas. Panduan dan analisa yang diberikan banyak membantu saya mendalami sedikit sebanyak dunia blog. Gadget-gadget penting yang perlu ada dalam blog bagi peniaga online seperti saya.

Jutaan terima kasih buat Puan Pengetua ABDR, Pn. Masayu Ahmad kerana memperkenalkan ebook ini yang sangat membantu dalam merialisasikan azam saya agar mempunyai blog atas nama sendiri. Seterusnya menjadikan saya sebagai salah seorang Pengurus Online Akademi Bekerja Di Rumah atau lebih mesra di kenali sebagai ABDR.

Alhamdulillah melalui penjenamaan diri yang saya praktikkan dalam kelas ini, hasilnya membuatkan saya sangat teruja apabila nama saya muncul dalam carian Google. Sebelum ini, memang langsung tak 'bertapak' atau 'terjejak' saya dalam carian ini. Wah! Gembiranya hati sehingga ingin dilaungkan satu dunia 'Aku dah pemes!', 'Uncle google dah kenal siapa aku!'.

Sungguh tak terkata gembiranya saya, pelaburan dalam membayar yuran penyertaan sebagai keluarga besar ABDR sangat berbaloi. Buktinya, belum pun sempat saya menghabiskan tugasan wajib 44 entri pertama, saya telah berjaya menerima prospek yang mengupah saya untuk mebuat 'FB Page' dan akan datang prospek yang sama mengupah saya untuk membuat blog. Sedangkan tidak pula pernah terlintas di hati untuk mengambil upah buat 'FB Page dan Blog'.
Zaman dunia IT semakin moden dan semakin canggih! Sesiapa pun boleh menggunakan aplikasi Google untuk belajar tentang apa-apa sahaja secara percuma. Namun, harus diingat bahawa setiap ilmu baru yang ingin dipelajari harus disertai dengan mentor/guru untuk membimbing kita. Jika tidak, kita mungkin tersasar dari matlamat sebenar.

Benarlah kata orang, tanpa ilmu pengetahuan, perkara yang senang akan jadi susah dan sukar untuk dilaksanakan. Kesukaran itu akan jadi batu penghalang untuk kita mengorak langkah ke hadapan. Penawar kesukaran itu hanya mampu di atasi jika kita mempunyai ilmu dan mentor. Carilah mentor yang ikhlas berkongsi ilmu pengetahuan dan mampu membimbing kita untuk menjadi yang lebih baik dari sekarang atau lebih baik dari mentor kita sendiri.
Senang sangat untuk menjana pendapatan secara online ni. Duduk rumah diam-diam tak payah sibuk keluar, kita ada produk fizikal dan juga digital, juga perkhidmatan kelas online dan offline. Semua ada SOP.

Bagi yang mahu mula bekerja hanya dari rumah, boleh mendaftar sebagai pengurus online di ABDR. Sangat sesuai mula dari sekarang, bila musim perayaan pos tutup kita masih boleh terus berjualan, kerana semuanya atas talian.

------------------------------------------

BLOG PERIBADI contoh: http://suhailarahim.blogspot.com/
Kenapa perlu ada blog peribadi ?
=> Untuk menulis dengan bebas
=> Penulisan yang menarik, menarik perhatian pembaca
=> Pembaca boleh diubah menjadi pelanggan
=>Kemudian wujudkan blog kedai
=> Pembaca/pelanggan yang setia akan yakin dan beli apa saja yang kita promote

BLOG OFFICIAL KEDAI contoh: 
http://kd-al-mujahid.blogspot.com/, 
http://kioskproduksunnah.blogspot.com/
=> Bagi mengasingkan hal peribadi dengan produk
=> Fokus kepada produk
=> Memperkenalkan produk, harga produk dan cara dapatkan produk
blog ini mungkin mati atau tidak ada pengunjung jika tiada penarik/penyebab untuk pembaca ke sini

Di kelas online blog, kami ajar bagaimana kalian menggunakan apa yang ada dalam diri sendiri, untuk mula menulis di blog, mula berkongsi kebaikan dan kelebihan produk atau manfaat yang akan diperolehi. Menulis dengan santai dan bersahaja, dari situ pembaca blog mula tertarik dengan apa yang kita tawarkan.

PM ke inbox saya untuk keterangan lanjut

SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim