='description'/>

Saturday, 28 June 2014

Memori Hari Mantai

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Carian Google


Bismillah, Esok bermulanya bulan yang ditunggu-tunggu sebagai bulan ibadat yang keberkatan dan keampunan. Moga kehadiran Ramadhan kali memberi 1001 keberkatan dalam meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah S.W.T. Ameen.

Saat-saat seperti ini jika berpeluang berada dikampung halaman, inilah saat yang paling sibuk seisi keluarga menyiapkan juadah yang biasanya dimasak ketika Hari Mantai. Sambutan mungkin agak berbeza di negeri-negeri lain. Kami di Negeri Sembilan akan menyambut Hari Mantai yang selalu diraikan sempena menyambut Ramadhan dan Hari Raya. Ketika inilah perantau-perantau yang berjauhan akan pulang ke kampung meraikan bersama keluarga

BagI yang tak pernah dengar perkataan Hari Mantai, ia adalah perkataan dalam dialek masyarakat Negeri Sembilan yang asalnya perkataan membantai. Ia tentang hari atau malam menyediakan daging sembelihan iaitu sehari sebelum ketibaan bulan Ramadan ataupun Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha. Kemeriahan majlis itu tidak hanya membabitkan acara bergotong-royong melapah daging tetapi melibatkan pelbagai aktiviti lain seperti membakar lemang, menyediakan rendang dan sebagainya.

Sebagai anak jati Negeri Sembilan sambutan Hari Mantai memang ditunggu-tunggu. Ketika ini setiap ahli keluarga akan bergotong royong untuk memasak rendang, lemang dan beberapa makanan tradisi untuk dinikmati bersama keluarga. Ketika arwah datuk dan nenek masih ada, setiap tahun amalan membuat penganan (dodol) tetap dalam ingatan. Dulu masak penganan dalam beberapa kawah yang besar, jiran terdekat turut sama membantu. Seolah-olah menyambut kenduri kecil di rumah. Cuma sekarang tidak lagi. Jika teringin penganan ‘fresh’, kami hanya dimasak secara kecil-kecilan dan selalunya masak selepas raya. J

Selepas berkahwin, saya jarang dapat pulang ke kampung untuk menyambut Hari Mantai. Apapun hari ini saya usahakan juga membuat sedikit rendang daging untuk hidangan tengahari walaupun tak sesedap yang mak masak. Terubat juga rindu rendang mak di kampung. Cuma teringat sangat dengan lemang tradisional mak. Lemang yang memang asli sebab hasil dari buluh dan santannya dari kelapa belakang rumah. Oh.. rindu sungguh saat-saat meredah buluh dan mengutip kelapa di baruh, membakar lemang di bawah pohon kelapa ditemani kepulan asap dan tidak lupa saat-saat menikmati lemang panas. :)

Jika dimurahkan rezeki, dalam hati berdoa juga jika ada yang datang membawa kiriman lemang dan rendang dari kampung. In shaa Allah, selalunya dapat. Apapun kita jamu dulu rendang pemberian Ibu Mertua ini. Alhamdulillah. :)

Selamat berpuasa semua!
----------------------------------------------



Kami masih buka pendaftaran untuk dropship ABDR
1. dropship makanan sunnah dan projek raya
2. dropship makanan sunnah dan telekung solat
3. dropship makanan sunnah dan produk islami

5 langkah mudah: 
-daftar
-blog jualan
-fanpage
-ambil komisyen
-urus pesanan pelanggan

tidak perlu: simpan stok, COD atau urus penghantaran

Bagi yang mahu dan ingin bersama jemaah kami, boleh mendaftar mana-mana pilihan, 1, 2, 3. Sudah sedia baru daftar ya.
Hubungi saya di:

Facebook Rafisuhaila Rahim 
Tel: 013 684 4409

No comments:

Post a Comment