='description'/>

Saturday, 21 June 2014

Nikmat berkongsi rezeki

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Carian Google


Alhamdulillah, baru pulang dari menghadiri taklimat di sekolah Aqil. Rehatkan minda sekejap dengan secawan kopi sebelum menyambung tugas didapur. Segar rasa bila dapat minum kopi asli pemberian bibik kakak yang baru balik dari bercuti di kampung halamannya di Indonesia. Sedap sangat kopi ini. Minum tanpa gula lagi nikmat. Menurut cerita bibik, kopi ini ditanam dan di proses sendiri oleh kakaknya. Patutlah sedap, tak macam yang dijual di kedai. 

Setelah menghabiskan cuti selama lebih sebulan di sana, bibik kembali lagi ke Malaysia. Pulangnya ke sana dua beg, baliknya berbeg-beg. :) Macam-macam pula buah tangan yang dibawa. Sebahagian besar barang yang dibawa adalah hasil tani dan perusahaan kampungnya. Sikap berkongsi rezeki antara dikalangan mereka sangat saya kagumi. Mereka saling membantu untuk memenuhi keperluan antara satu sama lain.  Malah, ketika bibik tu balik, jutaan rupiah yang dibawa hasil dari keringatnya bekerja di Malaysia diagih-agihkan pula kepada saudara mara dan jiran terdekat yang susah dan tidak berkemampuan. Bahagian rumah saudara-saudaranya  yang uzur, dibiayainya untuk diperbaikki supaya dapat tinggal lebih selesa. 

Subhanallah, mulia sungguh hati bibik ini. Alangkah nikmatnya bila rezeki dapat dikongsi. :)

---------------------------------------------------------------------------------


Anda juga  boleh miliki pakej ini sebagai bonus dengan pendaftaran mana-mana kelas berikut:
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog dan fan page
3. Kelas belajar iklan di mudah.my
4. Kelas penulisan kreatif
5. Pendaftaran rakan niaga/pengurus online.
6. Pendaftaran kelas akaun bisnes kecil wahm/soho

Penerangan kelas:
1. Kelas online asas bina blog penulisan - belajar menulis cara santai tapi masih mengekalkan bahasa melayu formal. Salah satu cara menarik minat pembaca suka baca dan bertandang. Bina tapak awal memperkenalkan diri pada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai blogger di akademi kami, kini sudah mencecah 800 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk sertai kelas ini.

2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes - bagi yang mahu mulakan bisnes online tapi tidak tahu cara. Mahu mula berbisnes tapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, fnpage, fb. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis konsisten, buat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, buat fan page, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

3. Kelas beriklan di mudah.my - mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.

4. Kelas penulisan kreatif - bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.

5. Rakan niaga / pengurus online akademi - Kami buka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO - bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes.

Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.


Jika berminat hubungi saya:


Facebook Rafisuhaila Rahim 

No comments:

Post a Comment