='description'/>

Thursday, 24 July 2014

Terapi pernafasan untuk melegakan sakit kepala

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Carian Google


Beberapa hari ini kami sekeluarga bergilir-gilir diserang demam, batuk dan selsema. Mungkin dengan cuaca yang tidak menentu menyebabkan mudahnya diserang penyakit-penyakit seperti ini. Alhamdulllah, masih dapat berpuasa seperti biasa walaupun adakala perlu menahan batuk yang memeritkan dan membawa kepada sakit kepala pula. 

Bila sakit-sakit sebegini elakkan pergantungan dengan ubat semata-mata. Apa kata kita cuba terapi di bawah ini.

Terapi pernafasan untuk melegakan sakit kepala
Kita memiliki hidung berlubang disebelah kiri dan disebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas ?

Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bezanya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin). Jika sakit kepala, cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit, sakit kepala akan sembuh .

Jika anda merasa lelah, tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan. Lakukan ulang-alik. Tak lama kemudian, anda akan merasakan segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga banyak sekali panas, lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin .

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya cepat menjadi dingin. Lelaki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga cepat sekali marah .

Apakah anda pernah memperhatikan pada saat bangun tidur, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat ? Sebelah kiri atau kanan? Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat , anda akan merasa sangat lelah. Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas, anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi kesannya akan lebih baik jika diterapkan kepada orang dewasa .

Dengan mempraktikkan terapi pernafasan ini secara betul (menarik dan mengeluarkan nafas), keadaan tubuh anda akan sangat tenang.

Selamat mencuba!
-------------------------------------
Mohon isi Borang tempahan untuk pembelian.


Sebarang pertanyaan dan kemusykilan hubungi saya, Suhaila Rahim melalui:

Emel: suhailarahim@gmail.com
SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim

No comments:

Post a Comment