='description'/>

Sunday, 22 February 2015

Bila anak dah besar..

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Koleksi Peribadi

Satu amalan yang dikongsikan oleh guru saya ialah menggalakkan anak-anak untuk mencium kaki ibu sebelum dia tidur. Mencium kaki di sini bukan seperti menyembah atau sujud tetapi sekadar ibu perlu duduk secara belunjur dan minta anak untuk mencium bahagian kaki di bawah lutut. Menurutnya amalan ini diturunkan oleh Tok gurunya dengan harapan agar anak tersebut akan sentiasa mengingati ibunya walau dimana mereka berada. In shaa Allah.

Sejak dapat ilmu ini saya mengajar anak saya membuat perkara yang sama. Setiap malam jika tak terlupa saya akan ingatkan Aqil untuk berbuat demikian sebelum tidur. Si adik hanya mengikut perbuatan abangnya.

Tetapi, semenjak Aqil menginjak ke darjah dua tahun ini, dia sudah sudah pandai bertanya mengapa begitu dan mengapa begini. Dia yang sebelum ini hanya buat apa yang disuruh sudah mula bertanya banyak soalan.

'Mak, kenapa Aqil kena cium kaki mak sebelum tidur?'

'Supaya, bila Aqil dah besar nanti, Aqil tak lupakan mak' Saya jawab dengan sedikit sebak dihujung suara

"Kalau macam tu, Aqil ingat kaki mak aja lah!" jawabnya selamba.

Saya diam dan senyum sendiri. Huhu.. tak mampu dah nak kata apa-apa! Rasa baru tersedar dari lamunan, yang anak mak dah besar.. :)


------------------------------------------------------------------------

MANFAATKAN IDEA, KEPAKARAN, MINAT DAN HOBI MELALUI BLOG
1. Untuk penulisan di bidang dan kepakaran masing-masing
setiap hari membaca dan membaca dan membaca. Kalau baca saja boleh jadi tepu, lepas baca 10 bahan bacaan, tuliskan kesimpulannya dalam bentuk penulisan

2. Untuk catatan harian
Menulis dengan niat untuk berkongsi. Elakkan luahan perasaan negatif. Sentiasa tulis sesuatu yang positif. Sentiasa terapkan aura positif pada yang membaca. Cuba bayangkan jika kalian tulis yang negatif? Apa yang akan terjadi kepada yang membaca?

3. Untuk penulisan pengalaman
Tulis dengan penuh bermakna. Menulis seolah membantu (guide) orang lain untuk dapatkan pengalaman yang sama. Jika ia pengalaman yang tidak baik, kongsikan kesan di sebalik pengalaman dan cara mengelakkannya agar orang lain dapat mengelakkannya
Yang penting, setiap penulisan, jangan disia-siakan, jadikan ia boleh memberikan manfaat pada orang lain. Jika zaman dahulu setiap orang menulis berpuluh dan beratus buku sepanjang hayatnya, zaman sekarang hanya perlu menaip di stataus FB mahupun Blog saja.

Tidak perlu tunggu kita jadi orang sempurna baru mula untuk menulis. Tulislah sepotong ayat sekalipun, tuliskan di tempat yang boleh di baca. Bukan sekadar simpan di minda atau di hati, kelak ia akan lenyap ikut kita pergi sekali. Jadikan menulis itu sebagai ibadah.

Setiap orang memiliki keunikan, kemahiran dan kepakaran yang berbeza-beza. Jangan fikir apa yang kita tulis dan apa yang kita tahu itu semua orang sudah mengetahuinya. Apa yang kita kongsikan melalui tulisan mungkin dapat membantu orang lain untuk menambah nilai dalam kehidupan mereka, dapat membantu menyelesai masalah mereka.

Berminat untuk mula menulis di blog? Sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah(ABDR)
Jika berminat hubungi saya:

Emel: suhailarahim@gmail.com
SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim

No comments:

Post a Comment