='description'/>

Sunday, 2 August 2015

Rezeki selepas Asar

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Carian Google


Baru-baru ini saya keluarga  ke Karnival Usahawan Desa (KUD) di Putrajaya. Kebetulan juga dah lama tak bawa anak-anak berjalan ke Putrajaya.

Kami memasukki kawasan Putrajaya, ketika azan Asar telah mula berkumandang. Kami singgah dulu di surau berdekatan untuk bersolat. Suami mengambil giliran bersolat dulu, sementara saya menjaga anak-anak. 

Usai giliran saya bersolat dan turun dari surau saya lihat suami dikelilingi dua orang lelaki Arab, yang lagaknya seperti pelancong asing. Saya mendekati suami dan mendengar perbualan mereka, rupanya mereka bertanyakan arah untuk ke masjid.

Selepas suami memberi penerangan tetapi gayanya seperti mereka tidak faham. Suami menawakan diri untuk menunjukkan jalan dan secara kebetulan kami juga mahu ke Precint 3, Putrajaya. Mereka mengekori kami dengan menaikki dua buah kereta yang padat dengan beberapa orang lelaki, wanita dan kanak-kanak. Saya pun tak pasti berapa orang.

Sampai di hadapan masjid, suami pun turun dan menuju ke kereta pemuda tersebut dan mahu memastikan masjid yang kami betul seperti yang mereka hajati. Mereka nampak gembira dan menunjukkan signal 'good' pada suami. Sedang mereka bersorak-sorak, tiba-tiba salah seorang pemandu kereta menghulurkan sekeping duit kertas pada suami. Pada mulanya suami menolak pemberian tersebut. Tetapi beberapa orang dari mereka yang merayu suami untuk terima. Akhirnya suami terpaksa akur dan mengucapkan terima kasih.

Selepas itu, suami meminta izin untuk beredar dari kawasan masjid. Dalam kereta suami serahkan duit itu pada saya. Terkejut bila buka duit kertas yang berlipat. Rezeki petang itu dapat tambahan RM50 untuk berbelanja di KUD. 

Dan kebetulan pula, hari itu adalah hari terakhir karnival jadi banyak peniaga buat jualan borong. Kami borong apa yang sempat, dan bahagi-bahagikan sedikit pada jiran-jiran.

Alhamdulillah.. :)

------------------------------------------

BLOG PERIBADI contoh: http://suhailarahim.blogspot.com/
Kenapa perlu ada blog peribadi ?
=> Untuk menulis dengan bebas
=> Penulisan yang menarik, menarik perhatian pembaca
=> Pembaca boleh diubah menjadi pelanggan
=>Kemudian wujudkan blog kedai
=> Pembaca/pelanggan yang setia akan yakin dan beli apa saja yang kita promote

BLOG OFFICIAL KEDAI contoh: 
http://kd-al-mujahid.blogspot.com/, 
http://kioskproduksunnah.blogspot.com/
=> Bagi mengasingkan hal peribadi dengan produk
=> Fokus kepada produk
=> Memperkenalkan produk, harga produk dan cara dapatkan produk
blog ini mungkin mati atau tidak ada pengunjung jika tiada penarik/penyebab untuk pembaca ke sini

Di kelas online blog, kami ajar bagaimana kalian menggunakan apa yang ada dalam diri sendiri, untuk mula menulis di blog, mula berkongsi kebaikan dan kelebihan produk atau manfaat yang akan diperolehi. Menulis dengan santai dan bersahaja, dari situ pembaca blog mula tertarik dengan apa yang kita tawarkan.

PM ke inbox saya untuk keterangan lanjut

SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim

No comments:

Post a Comment