='description'/>

Wednesday, 10 September 2014

Cuti minggu dikampung

Teks: Suhaila Rahim


Bismillah. Hampir seminggu tidak bersiaran. Cuti minggu kali ini dihabiskan dikampung membantu mak menguruskan Majlis Aqiqah tiga orang anak saudara yang baru lahir. Cucu-cucu baru mak kali ini semuanya lelaki, dan yang paling seronok dapat sepasang kembar. Alhamdulillah. Tiga ekor kambing sudah selamat diaqiqahkan. Dari kari kambing ke kambing salai semuanya habis. Ramai juga tetamu yang datang meraikan majlis yang bermakna ini. Syukur semua berjalan seperti yang dirancang. Alhamdulillah. Moga Baby Rayyan, Baby Rayqal dan Baby Nazmi Hadi menjadi anak-anak soleh. Amiin.

---------------------------

MANFAATKAN IDEA, KEPAKARAN, MINAT DAN HOBI MELALUI BLOG
1. Untuk penulisan di bidang dan kepakaran masing-masing
setiap hari membaca dan membaca dan membaca. Kalau baca saja boleh jadi tepu, lepas baca 10 bahan bacaan, tuliskan kesimpulannya dalam bentuk penulisan
2. Untuk catatan harian
Menulis dengan niat untuk berkongsi. Elakkan luahan perasaan negatif. Sentiasa tulis sesuatu yang positif. Sentiasa terapkan aura positif pada yang membaca. Cuba bayangkan jika kalian tulis yang negatif? Apa yang akan terjadi kepada yang membaca?
3. Untuk penulisan pengalaman
Tulis dengan penuh bermakna. Menulis seolah membantu (guide) orang lain untuk dapatkan pengalaman yang sama. Jika ia pengalaman yang tidak baik, kongsikan kesan di sebalik pengalaman dan cara mengelakkannya agar orang lain dapat mengelakkannya
Yang penting, setiap penulisan, jangan disia-siakan, jadikan ia boleh memberikan manfaat pada orang lain. Jika zaman dahulu setiap orang menulis berpuluh dan beratus buku sepanjang hayatnya, zaman sekarang hanya perlu menaip di stataus FB mahupun Blog saja.
Tidak perlu tunggu kita jadi orang sempurna baru mula untuk menulis. Tulislah sepotong ayat sekalipun, tuliskan di tempat yang boleh di baca. Bukan sekadar simpan di minda atau di hati, kelak ia akan lenyap ikut kita pergi sekali. Jadikan menulis itu sebagai ibadah.
Setiap orang memiliki keunikan, kemahiran dan kepakaran yang berbeza-beza. Jangan fikir apa yang kita tulis dan apa yang kita tahu itu semua orang sudah mengetahuinya. Apa yang kita kongsikan melalui tulisan mungkin dapat membantu orang lain untuk menambah nilai dalam kehidupan mereka, dapat membantu menyelesai masalah mereka.

Berminat untuk mula menulis di blog?

Sertai kami di Akademi Bekerja Di Rumah(ABDR)
Pm saya untuk pendaftaran.
SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim

No comments:

Post a Comment