='description'/>

Friday, 10 April 2015

Hargai hari ini, esok belum tentu

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Carian Google


Sewaktu kenduri dikampung minggu lepas, sempat berbual-bual dengan salah seorang ibu saudara saya. Seorang suri rumah tangga dan ibu kepada empat orang anak. Pada awal perkahwinan, pernah juga menjadi guru sambilan tetapi minatnya dalam dunia perguruan kurang mendapat sokongan suami. Sejak itu dia hanya menghabiskan masa dengan keluarga dan urusan anak-anak sahaja.

Sambil berbual kami berkongsi cerita dengan perkembangan anak-anaknya yang juga sepupu-sepapat saya. Maklumlah kami jarang berjumpa dan peluang berjumpa kali ini banyak yang kami cerita. Anak yang sulong bekerja di Selangor. Anak yang kedua sudah berada ditahun akhir disebuah IPT. Manakala yang kedua dan ketiga masih bersekolah tetapi tinggal di asrama. Dia kini hanya tinggal berdua di rumah dengan suami. Sesekali tinggal seorang diri sahaja di rumah kerana suami perlu bekerja di luar kawasan. 

Diwaktu cuti minggu, hanya menunggu anak-anak pulang bercuti sekiranya ada cuti panjang. Waktu inilah saat-saat yang menggembirakan bila anak-anak berkumpul di rumah. Bersemangat nak masak macam-macam, berbanding bila duduk berdua hanya makanan ringkas menjadi hidangan.

Sambil dia bercerita, saya juga berkongsi perasaan seperti yang dia rasa. Betullah putaran dunia. Itulah beza keindahan hidup suka duka sebagai ibu bekerja diluar dan bagi ibu yang sepenuh masa di rumah. Walaupun ketika ini anak-anak saya masih kecil, tetapi saya dah rasa apa yang ibu saudara saya rasa sekarang. 

Namun dari riak wajahnya saya tahu dia puas dengan apa yang Allah takdirkan dalam hidupnya. Anak-anak membesar sepenuhnya dalam jagaannya. Sesungguhnya, masa yang berlalu sangat pantas. Anak-anak di rumah sudah mula beransur-ansur keluar untuk menentukan kehidupan sendiri. Itulah hakikat yang perlu diterima oleh semua yang bergelar ibu ayah. Apapun jangan lupa doakan mereka.

Teringat pesan mak saya, didiklah anak-anak dengan ilmu agama. In shaa Allah mereka tidak lupa jasa orang tua. Aameen.
-----------------------------------------KELAS AKAUN ABDR - Kelas Personal Coaching
Lokasi: Bdr Tun Hussein Onn
Kelas ada dua jenis:

1. MYOB SOFTWARE (6 jam kursus)
Hasil carian imej untuk myob

Modul
a) Introduction of Software
b) Record business document for ONE MONTH transaction - AR, AP (Advance Only), Bank, Cash, Journal, Bank Reconciliation
c) Generate FULL Accounting Record

2. Basic accounting. (5 jam kursus) Manual accounting.
Modul:
a. Asas Bisnes
b. Asas Dokumen Bisnes
c. Asas Transaksi Akaun

PM saya untuk details dan pendaftaran.

sms/Tel/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim

No comments:

Post a Comment