Foto: Koleksi Peribadi
Baru usai kelas sesi pagi.
Masuk dapur pulak. Teringat ikan baung pemberian kakak ipar dua hari lepas yang dah defrost pagi tadi
Takda idea nak masak. Cepat- cepat call mak minta idea. (Call center anak-anak mak 😄)
Mak kata buat gulai cili api campur asam.
Ok, Jom masak! 👩🍳
Resepi
Bahan-bahan
2 ekor ikan baung, disiang dan di kerat. Bersihkan ikan dan lumur ikan dengan asam jawa/limau untuk hilangkan hanyir.
Tumbuk 5cm kunyit hidup dengan segenggam cili padi. Lagi banyak lagi sedap. Tambah garam kasar sikit.
Masukkan ikan, bahan yang sudah ditumbuk lumat dalam kuali bersama 7/8 asam keping dengan sedikit air.
Rebus dengan api perlahan.
Bila ikan dah serasi dengan cili dan air dah kering, masukkan santan. Dan biarkan sehingga mendidih dan rasakan garam.
Tunggu hingga kepekatan kuah yang disukai. CikSue suka yang lebih berkuah sebab anak-anak suka hirup kuah.
Siapppp.
No comments:
Post a Comment