='description'/>

Monday 12 October 2015

Ulasan Kelas Akaun - Anys Idayu Zakaria

Teks: Anys Idayu Zakaria
Sumber: Sumber: http://anysidayu.blogspot.com/2014/03/ilmu-urus-akaun-bisnes-untuk-elak.html

Rupanya basic akaun yang kita belajar di kolej, universiti, tak sama dengan urus akaun untuk bisnes. Ilmu urus akaun bisnes ni, kita belajar untuk kita praktikkan sekarang, untuk kita lihat keuntungan yang kita perolehi daripada hasil bisnes yang sedang kita jalankan. 4 faktor utama sebelum memulakan bisnes jika tidak dilakukan, akan menyebabkan akaun bisnes kita huru hara.

BILA KITA mengambil keputusan untuk berniaga apa yg sepatutnya kita buat?
1. Daftar syarikat

2. Buka Akaun Bank. (kalau belum mendaftar, guna akaun bank personal yg tak aktif)

3. Peruntukkan sejumlah modal. Contoh andai nak berniaga apa2 jenis barang sila peruntukkan sejumlah modal, contoh RM500. bila kita dah ada modal semua perkara yg kita belanjakan untuk berniaga kita gunakan duit dari modal, BUKAN ambik duit dari poket sendiri !!!

4. Peruntukkan sejumlah gaji untuk diri sendiri

Empat perkara asas ini sangat penting. Jika belum buat, belajarlah dalam kelas akaun bisnes. Jika sudah ada perlu DISIPLIN!!!! Belajar lagi cara betul urus akaun bisnes supaya tidak berlaku KEBOCORAN pula.
Antara lain yang ditekankan ialah merekod walau 5 sen duit yang kita keluarkan. Disiplin, jangan campur aduk duit bisnes dan personal antara faktor penting, kalau tidak memang bocor, bocor, bocor sentiasa. Kita syok berbisnes, ingatkan dah untung untung rupanya rugi.

Untuk elak kita rugi yang tak nampak dalam bisnes, KEBOCORAN melanda, wajiblah belajar urus akaun bisnes dengan betul. Yang dah ada bisnes, yang baru nak mula bisnes memang wajib attend kelas akaun ni supaya tak terlepas pandang benda penting sebelum run business

Alhamdulillah, walau dah bertahun bisnes, masih belum terlambat untuk mula semula. Terima kasih mentor kak Masayu Ahmad memberi peluang pada saya untuk ikuti kelas ini. Jika berkesempatan, ada untung lebih berbisnes, rebutlah peluang ini, walaupun hanya asas akaun sahaja, jelas menunjukkan betapa pentingnya ilmu ini untuk bisnes kita.

Sumber: http://anysidayu.blogspot.com/2014/03/ilmu-urus-akaun-bisnes-untuk-elak.html
=====≠=================

Pendaftaran kelas asas akaun bulan Oktober sudah dibuka:




1. Kelas Asas Akaun secara ONLINE
Tarikh: 18/10/15 Ahad
Masa: 9.30pg - 12.30tgh
Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?
Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order

2. Grup Coaching (Min 6-10 peserta)
Tarikh: 24/10/15 Sabtu di Putrajaya.
Masa: 9.15am-4pm
Lokasi: Putrajaya.
Modul
1. Pengenalan Buku Kira-kira and Perakaunan
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh usahawan
3. How to do record keeping yang betul (Lejar, untung, rugi dan balance sheet)
4. Pengenalan kepada Asas Kos dan Meletakkan Harga pada satu-satu produk.
5. Akaun untung atau Rugi. Syarikat anda UNTUNG atau RUGI????
6. Case Study (Merangkumi penyediaan akaun penuh) - hands on task.

3. Grup Coaching (kumpulan kecil 4-6 peserta)
Tarikh: 15/10/15 Khamis
Masa: 9.30pg - 2.00pm
Sijil dan Refreshment Disediakan
Lokasi: Bandar Tun Hussein Onn, Cheras
(Boleh datang melalui Mines, Serdang atau Lebuhraya Cheras-Kajang)

Untuk mendaftar boleh PM ke inbox


Emel: suhailarahim@gmail.com
SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim

Saturday 3 October 2015

Kek coklat pertama untuk jualan

Teks: Suhaila Rahim
Foto: koleksi peribadi

Seingat saya, saya tidak pernah menjual makanan yang bermasak. Sebab saya memang tidak yakin dengan diri sendiri, yang orang lain bersedia untuk merasai makanan dari air tangan saya. Kecuali makanan yang saya masak sebagai hidangan tetamu untuk ahli keluarga, jiran atau rakan-rakan sendiri.

Tetapi semenjak saya menjadi ejen menjual tepung kek coklat segera, kami diberi banyak ilmu berniaga bukan sahaja menjual tepung kek coklat semata-mata tetapi diberi panduan bagaimana untuk menjual kek-kek yang telah siap kepada pelanggan. Kami dibantu dari pelbagai aspek bagaimana menentukan harga, cara dekorasi kek, cara mempromosi produk dan cara pembungkusan juga. 

Banyak yang saya belajar dari grup ejen-ejen tepung kek ini. Memang banyak peluang didepan mata. Tetapi keberanian saya untuk menjual kek belum terselah lagi. Saya hanya membuat kek untuk santapan anak-anak sahaja, dan memang tidak terlintas lagi untuk membuat jualan kek siap. Dalam tempoh sebulan lepas saya hanya membuat jualan terus untuk tepung kek sahaja. Sambutan amat menggalakkan. Alhamdulillah.

Sehinggalah dua  minggu lepas mendapat pesanan whatsapp yang ingin menempah kek coklat. Terkejut saya. Beria-ia saya maklumkan yang saya hanya menjual kek dan  tidak mengambil tempahan untuk kek colat siap. Saya maklumkan juga tepung kek coklat yang saya jual amat mudah dibuat kerana bahan tambahan yang digunakan sangat mudah. 

Tetapi pelanggan ini beria-ia menyuruh saya buatkan kek coklat untuknya. Pujukan beliau sangat mencabar saya. Saya katakan dalam hati, "Mengapa tak rebut peluang ini? Belum cuba belum tahu!"

Saya tekad buatkan satu kek coklat untuk beliau. Ketika beliau datang ke rumah untuk mengambil kek tersebut, dengan rasa rendah hati saya cakap pada beliau, "Inilah kek pertama yang saya jual, harap berpuas hati". Memang malu nak cakap. Tapi inilah pengakuan ikhlas saya.

Esoknya dapat mesej. Dia suka kek saya buat. Syukur. Keberanian saya bertambah sikit demi sikit. Alhamdulillah. Saya tidak menjangkakan ada tempahan lagi selepas itu. Mungkin ini percubaan pertama dan terakhir.


Setelah dua minggu berlalu, hari ini dapat mesej lagi minta dibuatkan kek coklat lagi. Alhamdulillah..:)

Jika ada berkenan nak order tepung ni boleh whatsapp saya untuk tempahan. Memang murah sangat dan hasilnya, In shaa Allah sedap dan sangat berbaloi. Ada dua pilihan sama ada yang kukus atau bakar.


Harga setiap pek RM10 sahaja (tidak termasuk RM7 untuk kospos) 
COD percuma untuk 5 pek ke atas di sekitar Kajang/Bangi/Balakong

Jika berminat hubungi saya:


Emel: suhailarahim@gmail.com
SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim