='description'/>

Wednesday, 22 January 2014

Pelaburan patuh syariah

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Carian GooglePelaburan patuh syariah (unit amanah Islam) adalah pelaburan yang halal serta berlandaskan prinsip-prinsip syariah. Bagi memastikan pelaburan dana tidak melanggar prinsip-prinsip Islam, setiap dana syariah dimestikan mempunyai 'Panel Penasihat Syariah' yang terdiri daripada individu yang mempunyai pengetahuan, kepakaran dan pengalaman terutamanya dalam bidang fiqh muamalah. Panel penasihat syariah ini bertanggungjawab memastikan pelaburan dana tidak dibuat dalam sekuriti syarikat yang mempunyai operasi berteraskan riba,perjudian,mengeluarkan dan menjual barangan haram serta mempunyai operasi melibatkan kegiatan yang mempunyai unsur gharar atau ketidakpastian.


Di Malaysia, permintaan untuk unit amanah Islam nyata semakin meningkat. Daripada hanya dua buah dana Islam pada tahun 1993, bilangan dana-dana Islam dalam industri unit amanah di Malaysia telah bertambah kepada 176 buah Setakat 30 November 2013, sektor dana Islam mempunyai nilai aset bersih (NAB) sebanyak RM41.369  bilion melibatkan 176 jenis dana.

CIMB-Principal Asset Management Bhd antara pengurus dana yang menawarkan dana pelaburan syariah. Sehingga kini CIMB-Principal Asset Management Bhd menguruskan 18 jenis dana patuh syariah seperti berikut. 


CIMB Islamic Equity Fund
CIMB Islamic DALI Equity Theme Fund
Equity Fund
Equity Fund
CIMB Islamic Greater China Equity Fund
Equity Fund
CIMB Islamic Balanced Fund
Balanced Fund
CIMB Islamic Balanced Growth Fund
Balanced Fund
CIMB Islamic Equity Aggresive Fund
Equity Fund
CIMB Islamic Global Equity Fund
Equity Fund
CIMB Islamic Deposit Fund
Money Market Fund
CIMB Islamic Al-Azzam Equity Fund
Equity Fund
CIMB Islamic Asia Pacific Equity Fund
Equity Fund
CIMB Islamic Small Cap Fund
Equity Fund
CIMB Islamic Sukuk Fund
Bond Fund
CIMB Islamic Enhanced Sukuk Fund
Bond Fund
CIMB Islamic Money Market Fund
Money Market Fund
CIMB Islamic DALI Equity Growth Fund
Equity Fund
CIMB Islamic DALI Equity Fund
Equity Fund
CIMB Islamic Global Emerging Markets Equity Fund
Equity Fund
CIMB Islamic Global Commodities Equity Fund
Equity Fund


-----------------------------------------------------------------
Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan kelas berikut :

1. Kelas online asas bina blog penulisan - belajar menulis cara santai tapi masih mengekalkan bahasa melayu formal. Salah satu cara menarik minat pembaca suka baca dan bertandang. Bina tapak awal memperkenalkan diri pada pembaca/bakal pelanggan. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi. Bergabung dengan lebih ramai blogger di akademi kami, kini sudah mencecah 340 blog untuk membantu aliran trafik ke blog. Belajar mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog. Bagi yang sudah ada blog, tapi masih tiada idea menulis juga dialu-alukan untuk sertai kelas ini.

2. Kelas online asas blog fanpage mula bisnes - bagi yang mahu mulakan bisnes online tapi tidak tahu cara. Mahu mula berbisnes tapi masih tiada produk. Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog, fnpage, fb. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing). Kelas yang sangat sesuai untuk suri bekerjaya yang sangat sibuk, suri rumah sepenuh masa dan bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa. Belajar membuat blog kedai online, belajar menulis konsisten, buat borang tempahan, jenis-jenis entri blog, buat fan page, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

3. Kelas beriklan di mudah.my - mudah.my merupakan medium promosi online secara percuma. Belajar teknik beriklan dengan betul di situ.

4. Kelas penulisan kreatif - bagi yang bercita-cita menulis cerpen. Belajar menulis cerpen dahulu sebelum menulis novel. Apabila sudah pandai tulis cerpen, insya Allah boleh menulis novel.

5. Rakan niaga / pengurus online akademi - Kami buka penyertaan ini kepada mereka yang mahu memulakan bisnes online tapi tiada produk untuk diniagakan. 3 produk utama akademi iaitu kelas online, produk digital ebook dan pakej iklan. Kesemuanya atas talian. Tiada stok yang perlu disimpan, juga tidak memerlukan modal tinggi. Hanya berbekalkan komputer dan talian internet.

6. Kelas urus niaga akaun bisnes kecil WAHM SOHO - bagi mereka yang mahu belajar mengurus akaun bisnes.

Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.

Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online, masih tidak tahu cara bagaimana mahu memulakan. Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa. Juga dialu-alukan penyertaan untuk kaum adam.

Bagi kalian yang berminat untuk memulakan bisnes secara online, perlukan tunjuk ajar bagaimana mahu bermula, boleh hubungi saya di sini :


Sebarang pertanyaan dan kemusykilan hubungi saya, Suhaila Rahim melalui:
SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim

No comments:

Post a Comment