='description'/>

Sunday, 29 December 2013

Jenis-jenis Risiko

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Carian Google

Risiko boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu Risiko Sistematik (Sytematic Risk) dan Risiko tidak sistematik (Unsystematic Risk)1.   Risiko Sistematik (Systematic Risk)

Risiko ini berlaku kesan dari sudut makroekonomi kepada keseluruhan sektor ekonomi. Contohnya Risiko kadar faedah, Risiko pasaran, Risiko Inflasi dan lain-lain. Risiko jenis ini sukar dikawal atau dikurangkan. Jika keseluruhan pasaran naik, harga semua saham akan naik. Begitu juga sebaliknya, bila keseluruhan pasaran turun, harga saham juga turun.  


Risiko kadar faedah – perubahan dalam kadara faedah member kesan kepada pulangan dalam pelbagai sekuriti. Ia memberi kesan langsung kepada bon berbanding saham biasa. Oleh itu pemegang saham menghadapi risiko yang lebih besar apabila berlaku perubahan dalam kadar faedah.

Risiko pasaran – semua sekuriti terdedah dengan risiko ini. Ia termasuk apabila berlaku kemelesetan ekonomi, perang, perubahan dalam struktur ekonomi serta perubahan dalam citarasa pengguna

Risiko Inflasi – Inflasi akan mengurangkan nilai wang sebenar di pasaran. Oleh itu apabila inflasi meningkat, jumlah portfolio akan berkurangan.

2. Risiko tidak sistematik (Unsystematic Risk)
Risiko ini tidak berkait dengan pasaran kerana ia lebih bersifat mikroekonomi. Risiko ini unik mengikut sekuriti tertentu dan ia berkait dengan dengan beberapa faktor. Contoh Risiko tidak sistematik seperti Risiko perniagaan, risiko kewangan dan risiko negara. Risiko jenis ini boleh dikawal dan dikurangkan melalui konsep kepelbagaian seperti yang dipraktikkan dalam pelaburan unit amanah.

Risiko Negara – perubahan dalam polisi pelaburan asing, kestabilan politik dan sosial, kadar tukaran wang asing

Risiko operasi - meliputi kemungkinan terjadinya kepincangan dalam kawalan dalaman dan tadbir urus sesebuah syarikat sehingga menyebabkan kerugian kewangan.

Risiko Kewangan – ini berkait dengan pembiayaan hutang oleh syarikat.

____________________________________________________


'Bekerja sambil melayan kerenah anak-anak tidak semudah yang dibayangkan. Tambahan pula jika anak-anak adalah masih kecil. Beberapa cabaran kecil perlu ditukarkan kepada disiplin kerja yang lebih teratur, hadkan masa bersama keluarga dan juga rakan dan bina imej yang lebih profesional. Kadangkala tetamu yang tidak diundang datang bertandang, jadi perlu pandai menyesuaikan keadaan ini ketika kritikal berdepan perlu menyelesaikan tugas segera dan penting'

Dapatkan Ebook  Super Wahm, Super Mom dengan harga RM25 sahaja!
Hubungi saya, Suhaila Rahim melalui:

Emel: 
suhailarahim@gmail.com

SMS/whatsapp: 013 684 4409
Facebook: Suhaila Rahim


No comments:

Post a Comment