='description'/>

Wednesday, 4 December 2013

Awasi pelaburan skim cepat kaya

Teks: Suhaila Rahim
Foto: Carian Google


Antara panduan bagaimana untuk mengelak diri dari terjebak dalam skim pelaburan cepat kaya adalah seperti berikut: -

i.    Semak dahulu dengan pihak berkuasa sebelum melabur
Walaupun individu yang memperkenalkan skim pelaburan ini mungkin kelihatan jujur dan boleh dipercayai, jangan terburu-buru membuat keputusan untuk melabur. Siasat pelaburan tersebut dengan terperinci dan semak dengan pihak berkuasa terlebih dahulu. Orang yang memperkenalkan skim pelaburan tersebut mungkin juga turut sama tertipu dengan mempercayai bahawa skim pelaburan tersebut adalah sah di sisi undang-undang.
ii.    Beringatlah bahawa skim pelaburan yang menjanjikan sesuatu pulangan yang luar biasa selalunya akan memakan diri sendiri
Jangan tertipu dengan pelaburan yang menjanjikan keuntungan luar biasa atau keuntungan yang telah ‘dijamin’ tanpa melibatkan sebarang risiko. Ketahuilah bahawa semakin tinggi pulangan sesuatu pelaburan, semakin tinggilah risiko yang perlu ditanggung. Jaminan keuntungan besar dengan risiko kecil adalah contoh jelas penipuan dalam pelaburan

Cara yang biasa digunakan bagi memperdaya orang ramai untuk melabur  dalam pelaburan haram ini adalah seperti berikut:-

i.    Menjanjikan pulangan yang tinggi bagi setiap pelaburan kecil;
Bagi setiap pelaburan yang dibuat, dijamin akan mendapat keuntungan yang tinggi. Contohnya 10 % sebulan. Pihak penganjur sentiasa menabur janji untuk terus membayar pulangan yang tinggi sama ada dalam bentuk janji-janji faedah, pulangan atau keuntungan. Walaupun nama dan bentuk aktiviti berkenaan mungkin berbeza di antara satu sama lain namun tujuan utamanya tetap untuk cuba mengaburi pelabur-pelabur yang lain supaya tertarik dengan tawaran pelan pelaburan tanpa had dan tanpa riskio dengan jaminan keuntungan yang lebih banyak dalam masa yang singkat.
ii.    Menggunakan penglibatan orang orang yang berpengaruh atau mempunyai kedudukan dalam masyarakat
Sejak kebelakangan ini, penganjur skim cepat kaya telah menarik beberapa orang yang berpengaruh atau mempunyai kedudukan dalam masyarakat seperti, pegawai kerajaan, pegawai beruniform, guru, ustaz/imam dll., sebagai pelabur. Penganjur skim cepat kaya ini telah mengeksploitasi penglibatan orang yang berpengaruh atau mempunyai kedudukan dalam masyarakat ini bagi memberi gambaran seolah-olah skim sedemikian telah diluluskan oleh pihak Kerajaan untuk menarik pelabur-pelabur lain.
iii.    Mengeluarkan Surat Kuasa Palsu
Penganjur skim cepat kaya telah bertindak dengan lebih berani, iaitu menipu/mengelirukan orang ramai dengan mengatakan bahawa mereka telah mendapat kelulusan yang diperlukan dari pihak berkuasa dengan menunjukan surat kuasa palsu. Dengan surat kuasa palsu ini, ramai telah terjebak dalam skim cepat kaya.
iv.  Memberi Jaminan Tiada Risiko
Penganjur skim cepat kaya sentiasa memberi jaminan bahawa keuntungan dari pelaburan dan pulangan modal adalah dijamin dan tidak berisiko. Mereka akan menunjukkan beberapa orang pelabur yang telah berjaya mendapatkan keuntungan hasil pelaburan tersebut.
v.  Membuat Pelaburan dalam Perniagaan
Penganjur skim cepat kaya sering mengatakan bahawa mereka melaburkan wang pelabur di dalam syarikat ternama di dalam dan luar negara. Antaranya dalam perniagaan emas, hartanah, lembu/kambing, pelancongan dan sebagainya.

Sekiranya orang ramai merasakan diri mereka telah tertipu, mereka adalah dinasihatkan supaya membuat laporan polis sekiranya mereka telah menjadi mangsa penipuan kewangan atau penipuan skim-skim cepat kaya yang lain.

No comments:

Post a Comment